Wat als salarisvoorstel te laag is?

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen

Een salarisonderhandeling is een belangrijk moment, maar wat moet je doen als je salarisvoorstel te laag is? Als je salarisvoorstel te laag is, zijn er een aantal strategieën die je mogelijk kan toepassen. Hierbij wil je natuurlijk niet dat de salarisonderhandeling gelijk mislukt of dat je een slechte indruk achterlaat bij je werkgever. Het is dus slim om hierover in gesprek te gaan met de tegenpartij, die het salarisvoorstel heeft gedaan. Als het na dit gesprek nog steeds geen aanbod ligt wat voldoet, kan je aangeven dat je bedankt voor de baan.

Hoeveel ben je waard?

Voordat je een salarisonderhandeling ingaat, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je waard bent. Er zijn verschillende manieren om hierachter te komen. Bijvoorbeeld door op het internet te kijken wat de salarisindicaties zijn of door gebruik te maken van branche- en vakverenigingen.

#1. Benadruk je prestaties en waarde

Het is belangrijk om de tegenpartij te laten zien wat je waard bent en wat je in het verleden hebt laten zien bij het bedrijf (of bij vorige werkgevers). Deze prestaties laten namelijk zien wat jij hebt toegevoegd aan het desbetreffende bedrijf en onderstrepen waarom het bedrijf jouw unieke kwaliteiten nodig heeft. Het is erg belangrijk om jouw successen concreet te maken voor de tegenpartij, bijvoorbeeld door ze te kwantificeren. Hiermee kan je de impact nog beter duidelijk maken. Daarnaast kan je jezelf vergelijken met vergelijkebare werknemers en hun waarde.

#2. Wees assertief, concreet maar respectvol

Het is erg belangrijk om tijdens de salarisonderhandeling zaken duidelijk te maken. Als je werkgever zegt dat je een lease auto krijgt als het salaris 10% wordt verlaagd, is het belangrijk om erachter te komen wat voor lease auto het is en of je ook nog een reiskostenvergoeding krijgt. Probeer voor alle zaken in het gesprek duidelijkheid te creëren en zorg ervoor dat je voor alle secundaire arbeidsvoorwaarden en het brutoloon een concreet (cijfermatig) doel voor ogen hebt. Hierdoor kan je de tegenspeler constant naar een concreet pad leiden en demonstreer je dat je de zaakjes goed hebt voorbereid. Hierdoor zal de tegenpartij vaker wat moeten slikken, omdat er geen grijs gebied is waar de tegenpartij zich achter kan verstoppen.

#3. Geef niet te snel toe aan het te lage salarisvoorstel

alles wat je toegeeft, krijg je niet meer terug. Zo gaat dat nou eenmaal in het onderhandelingsspel. Het is dus belangrijk om goed na te denken over elk voorstel van je werkgever. Wat win ik bij dit voorstel? Wat verlies ik bij dit voorstel? Elk procent extra salaris maakt een verschil. Probeer hierin de hoofd- en bijzaken goed te scheiden. Het kan zomaar dat het gesprek afdwaalt van de kern en uitkomt bij bijzaken als auto lease of andere zaken die er weinig toe doen. Desnoods schrijf je de belangrijkste punten van de onderhandeling op, zodat je die niet uit het oog verliest en bij deze punten scherp bent en niet zomaar iets cadeau doet.

#4. Luister nauwkeurig en aandachtig naar het te lage salarisvoorstel

Tijdens een gesprek  is het een belangrijk  om goed naar de ander te luisteren. Dit geldt zeker in een onderhandelingsgesprek. Goed luisteren is vaak meer waard dan zelf spreken. De onderhandelde tegenpartij heeft behoefte aan aandacht en bovendien gaat er zo ook geen waardevolle informatie verloren. Hierdoor kunt u de onderhandelende tegenpartij beter begrijpen en daarnaast is het ook makkelijker om de tegenpartij moeilijke vragen te stellen over de gegeven informatie. Dit is vooral handig als de tegenpartij veel dooddoeners gebruikt zoals:

  • ”ik ben eigenlijk niet bevoegd om hierover te beslissen”
  • ”Deze regels hanteert men nou eenmaal elders ook”
  • ”Uw voorstel rammelt aan alle kanten”
  • ”Volgens mij is dit idee niet haalbaar”

Als de tegenspeler veel van dit soort nietszeggende antwoorden geeft op uw vragen, is het belangrijk om door te vragen. Hierdoor wordt de wederpartij aan het denken gezet.

  • ”Waarom kan dat niet?”
  • ”Wat zou er verandert moeten worden om het voorstel haalbaar te maken?”

 

Delen
Delen
Delen
Delen
Printen
Anderen bekeken ook