Durf jij te onderhandelen over jouw salaris?

Durf jij te onderhandelen over jouw salaris?

Inhoudsopgave

Wist je dat 40% van de mensen niet durft te onderhandelen over hun salaris tijdens een sollicitatiegesprek? Bij vrouwen en starters is dit percentage zelfs nog groter. Dit is een gemiste kans om uiteindelijk meer te gaan verdienen en op lange termijn meer geld over te houden.

Kan ik onderhandelen over salaris tijdens een sollicitatiegesprek?

Er zijn verschillende redenen waarom men dit eigenlijk niet doet. In eerste instantie weten mensen vaak gewoon niet dat dit kan. Ze hebben geen idee dat je tijdens een sollicitatiegesprek ook echt kan onderhandelen over je salaris. Maar het is in feite een aanbod. Dat wil zeggen dat hierop ook gereageerd mag worden met een tegenbod. Men verwacht echter vaak dat dit niet kan, omdat het een soort take-it-or-leave-it aanbod is. Niets is minder waar. Sterker nog, een werkgever hoopt eigenlijk op een tegenreactie. Dat laat zien uit wat voor hout je bent gesneden, en of je sterk in je schoenen staat tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is een belangrijk fenomeen wat mensen graag op de proef stellen tijdens dit soort gesprekken.

Het beste moment om te onderhandelen over salaris

Een ander belangrijk punt is dat men bang is om hierdoor geen kans meer te maken op de baan, en al bij voorbaat te worden afgeschreven. Dit is een reële angst, zeker als je in het begin van het gesprek direct begint met je salarisonderhandeling. Het is belangrijk om hiermee te wachten, en het onderwerp zo lang mogelijk uit te stellen. Dat betekent ook dat je vragen hierover zoveel mogelijk moet proberen te vermijden, totdat de werkgever met een aanbod komt.

Dit is het moment dat zij hebben besloten dat ze jou willen voor de baan, wat betekent dat de kans zeer klein is dat ze je afwijzen als je om betere arbeidsvoorwaarden zal vragen. Zij hebben aangetoond dat ze geïnteresseerd zijn, dus bang zijn dat je word afgewezen door de onderhandeling aan te gaan is niet meer nodig. Daarbij moet je je afvragen of je wel voor een werkgever wilt werken die je zou afwijzen omdat je de onderhandeling aangaat.

Te conflictvermijdend om te onderhandelen over salaris

Ook komt het veel voor dat mensen conflictvermijdend zijn. Dat houdt in dat ze anderen niet graag tegenspreken, en liever met ze meepraten dan ergens tegenin gaan. Over salaris onderhandelen is een typisch voorbeeld van een moment waarop je tegen iemand in gaat. Je bent het niet met de ander eens, en je wilt meer dan deze heeft aangeboden. Conflictvermijdend gedrag voorkomt vaak dat mensen de onderhandeling aangaan. De gemakkelijkere optie is om gewoon te accepteren wat er word aangeboden, en niemand tegen de haren in te strijken. Door deze optie te kiezen laat men heel veel geld op tafel liggen, zeker als je bedenkt dat een werkgever verwacht te onderhandelen.

Voorbereiden van salarisonderhandelingen

De mensen die wel bereid zijn om te onderhandelen, of claimen dat ze bereid zijn om te onderhandelen, zijn vaak niet goed genoeg voorbereid. 90% van de onderhandeling bestaat uit voorbereiding, dus deze voorbereiding kost tijd. Het is vreemd dat men heel veel tijd steekt in het opstellen van de juiste CV, het zoeken naar het juiste bedrijf, het zorgen dat je wordt uitgenodigd, het aantrekken van de juiste outfit, en het kunnen beantwoorden van alle vragen, maar weinig tijd steekt in de voorbereiding van het onderhandelen over salaris, terwijl dit toch een van de meest belangrijke redenen voor het zoeken van een baan is. Een vreemde manier van werken, toch?

 

Het is ongelooflijk zonde om een goede kans te laten liggen. Je hebt een uitnodiging gekregen en je hebt het tot de laatste ronde geschopt. Je bent zelfs zover gekomen dat ze je een voorstel doen, en je stelt het onderhandelen uit of je doet het helemaal niet. Een gemiste kans.

 

Het feit dat jij dit artikel leest, zegt al dat je er anders naar kijkt, en dat je dit graag anders aan zou pakken. De grootste verschil maker: een goede voorbereiding! Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan het gesprek begint, en je zult er gegarandeerd meer uithalen.

 

Heel veel succes met jouw arbeidsvoorwaardengesprek!

 

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.