Arbeidsvoorwaarden

Wat zijn arbeidsvoorwaarden precies?

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden die je als werknemer overeenkomt met je werkgever. Deze voorwaarden spreek je af bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. En het belangrijkste: over deze arbeidsvoorwaarden kan je onderhandelen. Daarom is het goed om te weten welke soorten arbeidsvoorwaarden bestaan.

Soorten arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden kunnen vastgelegd zijn in een individuele of een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). In het geval van een cao ben je gebonden aan de voorwaarden die hierin staan. Binnen de arbeidsvoorwaarden kan je een onderscheid maken tussen verschillende niveaus. Zo zijn er primaire, secundaire, tertiaire en soms ook quartaire arbeidsvoorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Bij arbeidsvoorwaarden denk je waarschijnlijk al snel aan het brutosalaris. Dit is één van de primaire arbeidsvoorwaarden. Ook het aantal uren dat je werkt staat hierin vastgelegd. Tijdens onderhandelingen worden de primaire voorwaarden vaak als belangrijkst gezien, terwijl er (onterecht) minder aandacht aan de secundaire voorwaarden wordt geschonken.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn interessant om op te focussen tijdens ondehandelingen. Onder deze voorwaarden vallen bijvoorbeeld een leaseauto, reiskostenvergoeding, pensioenopbouw of de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen. Onderhandelen over deze voorwaarden kan je dan ook grote voordelen opleveren.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Tertiaire voorwaarden gelden vaak niet voor de gehele bedrijfstak. Deze zijn daarom niet vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsvoorwaarden kunnen worden gezien als de extra’s die goed zijn voor het werkplezier en het welzijn van de werknemer. Denk hierbij aan bedrijfsuitjes, vrijdagmiddagborrels, een uitgebreid aanbod in het bedrijfsrestaurant, of een parkeerplaats bij het bedrijf. 

Quartaire arbeidsvoorwaarden

Soms wordt er ook nog gesproken van quartaire arbeidsvoorwaarden. Zaken als een prettige werksfeer, of goede carrièremogelijkheden vallen hieronder.

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Over het gehele pakket aan arbeidsvoorwaarden kan je onderhandelen. Denk dus niet alleen aan primaire zaken als salarisonderhandelingen. Bekijk ook je kansen op het niveau van secundaire, tertiaire, of zelfs quartaire voorwaarden. En doe hier je voordeel mee.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..
Lees dan de volgende artikelen...
Liever persoonlijk advies?
onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact op