Onderhandelingspositie salarisonderhandeling

Hoe versterk jij jouw onderhandelingspositie tijdens een salarisonderhandeling?

Inhoudsopgave

Wat is de beste onderhandelingspositie tijdens een salarisonderhandeling? Veel sollicitanten denken dat de werkgever de beste positie heeft tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Maar is dit eigenlijk wel zo? Heb je wel zo’n zwakke positie tijdens de onderhandelingen?

Wat bepaald eigenlijk iemand’s onderhandelingspositie?

Een sterke onderhandelingspositie is afhankelijk van vele factoren. Een van deze factoren is het aantal alternatieven dat iemand heeft. Ook de kwaliteit van deze alternatieven is zeer belangrijk. Dit is cruciale informatie die iemand graag voor zichzelf houdt. Hierdoor kan een ander jouw onderhandelingspositie vaak alleen maar schatten, want informatie over jouw werkelijke positie hebben ze niet. Een positie wordt dus in grote mate bepaald door de perceptie van de andere partij. Deze perceptie kan je sturen. Ook als jouw onderhandelingspositie tijdens een salarisonderhandeling erg zwak is, kun je sterk op iemand overkomen. Communicatie is daarbij key. Je kan ook jouw onderhandelingspositie versterken. Hoe je dat kan doen lees je hieronder.

Waarom is een sterke onderhandelingspositie belangrijk?

De partij met de sterkste onderhandelingspositie heeft theoretisch gezien de meeste macht tijdens de salarisonderhandeling. Een sterke onderhandelingspositie geeft tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek overwicht. Het biedt de mogelijkheid om bepaalde zaken aan te dringen of niet te accepteren. De vraag is echter of dat wel gewenst is tijdens een onderhandeling. Je wilt namelijk nog wel met elkaar verder.

Een sterke onderhandelingspositie heeft echter wel een sterk psychologisch effect. Het komt vaak voor dat een werknemer niet over de arbeidsvoorwaarden durft te onderhandelen omdat deze van mening is dat de werkgever alle macht heeft. Maar is dat wel zo?

Hoe versterk jij jouw onderhandelingspositie in een salarisonderhandeling?

Er zijn verschillende manier om jouw onderhandelingspositie te versterken. Hieronder worden er enkelen toegelicht.

1# Stel vragen!

Informatie is key bij elke onderhandeling. Zo ook wanneer je onderhandelt over jouw salaris. Probeer dus ook inzicht te krijgen in hun alternatieven. Zijn er nog andere kandidaten, of ben je de enige? Het is ook belangrijk om te achterhalen wie er allemaal betrokken zijn bij het wervingsproces. Op basis van deze informatie kan je namelijk later inschatten hoe ver je in het proces zit. Daarnaast geeft het de werkgever het gevoel dat je niet zomaar instemt met een nieuwe baan. Je wilt wel goed terecht komen, en daar horen goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bij. Laat het bedrijf jou ook maar eens overtuigen dat het een goed bedrijf is om voor te werken.

Door vragen te stellen zorg je ook voor een balans in het gesprek. Er is niet één persoon die continu de leiding heeft.

Wil jij ook betaald krijgen voor wat je waard bent?

Laat je dan door mij bijstaan tijdens jouw onderhandeling

 

2# Geef signalen

Laat tijdens de gesprekken blijken dat je bewust bent van je waarde, en dat je niet over één nacht ijs zult gaan. Laat ook zien dat je er niet voor terug deinst om ergens over te onderhandelen, dat hoort allemaal bij het spel. Door je op deze manier op te stellen zal de werkgever er niet van schrikken wanneer je het eerste voorstel niet direct accepteert. Het is daarbij wel zaak dat je het eerste voorstel ook echt niet accepteert.

3# Wees niet te open over jouw alternatieven

Om te voorkomen dat ze jouw onderhandelingspositie te gemakkelijk kunnen inschatten, is het belangrijk om niet te open te zijn over jouw alternatieven. Zorg dat je jouw kaarten niet te vroeg toont. Je hoeft daarbij niet te liegen, maar probeer jouw onderhandelingspositie niet te snel weg te geven.

4# Stel het onderhandelen over salaris zo lang mogelijk uit

Het is verstandig om de onderhandeling over het salaris zo lang mogelijk uit te stellen. Wacht tot het punt dat ze jou echt heel graag willen hebben, en in feite aangeven dat ze eigenlijk geen anderen meer willen. Op het moment dat ze jou een voorstel doen is jouw onderhandelingspositie het sterkst. Voor die tijd zouden ze op basis van de onderhandeling gemakkelijker kunnen besluiten om toch voor iemand anders te gaan.

5# Versterk jouw onderhandelingspositie werkelijk

Je kan er ook voor kiezen jouw onderhandelingspositie werkelijk te versterken door te zorgen voor alternatieven, bijvoorbeeld door andere sollicitaties uit te sturen en gesprekken aan te gaan. Hierdoor kan je tijdens de onderhandelingen laten zien dat je ook nog andere alternatieven hebt.

De onderhandelingspositie van een werkgever wordt dus vormgegeven door jouw perceptie van de situatie. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het versterken van jouw positie in deze situatie, waardoor je met meer zelfvertrouwen een onderhandeling in kan gaan. Succes!

 

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Liever persoonlijk advies?

onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.