Wat is jouw huidige salaris? Een vraag die veel recruiters stellen. Een vraag die je zeker in het begin van jouw sollicitatieprocedure onbeantwoord wilt laten. Op basis van jouw huidige salaris kunnen recruiters namelijk kijken of het überhaupt wel zin heeft om verder te praten. Mocht het salaris te hoog zijn, dan is de kans groot dat je wordt afgewezen. Mocht het te laag zijn, dan bestaat eveneens de kans dat je wordt afgewezen. Het vertrouwen kan dan ontbreken. Men kan zich afvragen of iemand die zo weinig betaald kreeg wel een dergelijke functie kan uitvoeren. En daarnaast kan de informatie over het huidige salaris ook nog eens worden gebruikt tijdens de salarisonderhandeling. De recruiter zal het gebruiken om tot een passend salarisvoorstel te komen dat in verhouding staat tot je huidige salaris. Is het dat voorstel echter wel het voorstel dat jij verwacht of waar jij tevreden mee bent?
Hoe belangrijk is je huidige salaris eigenlijk?
Het feit dat jij nu een bepaald salaris verdient, wil niet zeggen dat je toekomstige salaris in ongeveer dezelfde range moet liggen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je nu verdient wat je verdient. Daarnaast zijn salarissen niet altijd zomaar met elkaar te vergelijken. Zo kunnen er grote verschillen zitten in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Niet iedere werkgever voorziet bijvoorbeeld in een vergelijkbaar pensioen, of andere aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het gaat er dus eigenlijk veel meer om wat je wilt verdienen in plaats van wat je hebt verdiend. Om echter goed te kunnen bepalen wat je wilt verdienen is het belangrijk dat je voldoende inzicht hebt in je toekomstige baan en de daaraan verbonden verantwoordelijkheden. Ook de secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Op basis van die gegevens kan je pas echt een uitspraak doen over je gewenste salaris. Vandaar dat het handig is nog geen salarisindicatie af te geven. Dus ook niet wat je huidige salaris is.
Liegen over je huidige arbeidsvoorwaarden
In de praktijk zie je echter dat veel mensen de vraag over hun huidige salaris wel beantwoorden. Ze kiezen er daarbij vaak voor om de huidige arbeidsvoorwaarden er wat rooskleuriger uit te laten zien. Zo wordt er vaak over het huidige salaris gelogen. In de hoop een beter salaris te krijgen. De vraag is echter of dit verstandig is. Liegen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek is niet het beste wat je kunt doen. Daarbij bestaat de kans dat je toekomstige werkgever om een kopie zal vragen van je huidige loonstrook. En wat doe je dan? Zeggen dat je die niet wilt geven? Je beroepen op je privacy? Wat zal je potentiële werkgever dan wel niet denken? Wat heeft die kandidaat te verbergen? De kans is groot dat je daarmee het vertrouwen dusdanig schaadt, zodat de sollicitatieprocedure zal worden afgebroken.
Wat kan je beter doen?
Het is verstandiger nooit te liegen over je huidige salaris. Dit wil echter niet zeggen dat je hier open over hoeft te zijn. Het is belangrijker met de potentiële werkgever te praten over een voor jouw passend salaris. Voer ook dit gesprek pas wanneer je zeker weet dat ze jou een voorstel gaan doen. Daarmee voorkom je dat je vroegtijdig wordt uitgeselecteerd. Ook maakt het de kans aanzienlijk groter dat je beter uit het arbeidsvoorwaardengesprek komt.
Maar ja. Wat moet ik dan antwoorden op de vraag: wat is jouw huidige salaris? Daar kan je in dit artikel meer over lezen.