onderhandel mindset creëren

Onderhandel Mindset? Hoe creëer je die?

Inhoudsopgave

Het hebben van de juiste mindset is zeer belangrijk in het leven, maar is ook tijdens een salarisonderhandeling cruciaal. Jouw mindset bepaald namelijk in grote mate hoe jij in bepaalde situaties zul acteren. Kies je voor de weg van de minste weerstand of ga je voor meer? Dit is een overweging die je zeker zult moeten maken wanneer je onderhandelt over jouw salaris. De juiste mindset kan dan ook een groot verschil maken tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek.

Waarom is de juiste mindset tijdens een salarisonderhandeling zo belangrijk?

Het belang van de juiste mindset is bij de meeste mensen wel bekend. Een goed voorbeeld hiervan is in sport. Een winnaar is over het algemeen bereid om net dat extra stapje te zetten, op beslissende moment nog wat dieper te gaan of net iets langer vol te houden. Voor onderhandelen gelden dezelfde regels. Ook daarbij zullen er momenten zijn dat je er moet staan. Momenten waarop jij moet besluiten: ga ik nog voor? of laat ik het gaan? Momenten die bepalend zijn voor de uitkomst van jouw salarisonderhandeling en of jij betaald krijgt wat je waard bent.

Hoe creëer je de onderhandel mindset?

Hoe creëer je deze cruciale mindset? Verschillende factoren hebben invloed op de mindset. Centraal staat dat iedereen de juiste mindset kan ontwikkelen. Hieronder worden verschillende punten besproken die helpen bij het creëren van de juiste mindset. Door deze punten na te leven kan je jouw mindset aanzienlijk verbeteren. Het creëren van de juiste mindset is niet altijd eenvoudig, maar mogelijk voor iedereen!

1# Onderhandelen bestaat voor 90% uit voorbereiden

Een onderhandeling begint met een gedegen voorbereiding. Dat geldt zeker voor een salarisonderhandeling. Je kan er namelijk vanuit gaan dat de andere kant zeer goed is voorbereid. Sterker nog: het is zeer waarschijnlijk dat jouw gesprekspartner dagelijks dit soort onderhandelingen voert. Dit maakt de voorbereiding nog belangrijker, waardoor er grote verschillen ontstaan tussen kandidaten. Het voorbereiden van een arbeidsvoorwaardengesprek is namelijk niet altijd eenvoudig, en informatie zal niet altijd even gemakkelijk te vinden zijn. In dat geval zal je creatief moeten zijn en alternatieven informatiebronnen moeten vinden. Dit houdt in dat je misschien wel contact moet zoeken met mensen buiten jouw eigen netwerk.

De mindset van een kandidaat is vaak tijdens de voorbereiding al god zichtbaar. Gaat deze ervoor of niet? Is deze bereidt om zich uren lang voor te bereiden, of is het met één zoekopdracht op internet wel gedaan? En wat als het echt lastig wordt? Wordt er stand gehouden of bezweken onder de druk? Het feit dat je dit artikel leest zegt al dat jij je wel wil voorbereiden. Zet dit door en krijg betaald voor wat je waard bent!

2# Heb voor ogen wat je wilt bereiken

Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken. Bereid je goed voor door te onderzoeken wat je waard bent in de markt. Bedenk daarnaast goed over welke eventuele andere arbeidsvoorwaarden je afspraken wil maken. Op basis daarvan kan je voor jezelf vaststellen wat je doel is. Het is daarbij aan te bevelen je doel op te breken in:

  • Minimaal: ligt het aanbod lager dan zie je er vanaf.
  • Gewenst: dit zijn de voorwaarden waarvoor je gaat.
  • Optimaal: als dit mogelijk is zou het helemaal mooi zijn.

Zorg dat je zelf gelooft dat het haalbaar is. Niets is minder productief dan zelf denken dat je het toch niet gaat lukken.

3# Geloof in je eigen verhaal

Zorg dat je in je eigen verhaal gelooft, alleen dan kom je sterk over. Mocht je niet in je eigen verhaal geloven bereid je dan beter voor. Stel een dealstory op waaruit blijkt dat hetgeen je bijvoorbeeld vraagt helemaal niet zo gek is. Zonder een kloppend verhaal is de kans klein dat de onderhandelingen in jouw voordeel zullen verlopen. Twijfelen over je eigen onderhandelingsstrategie werkt namelijk zeer destructief. De kans is groot dat de andere partij deze twijfels opmerkt, waardoor kan worden aangenomen dat je ook wel akkoord zal gaan met minder.

Het is dus heel belangrijk om je eigen verhaal te creëren, maar zorg ervoor dat je het niet te ingewikkeld maakt. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n verhaal:

Ik ben van mening dat een salaris van 3200 euro redelijk is voor deze functie, gelet op mijn werkervaring. Ik weet dat ik nog maar 2 jaar werk. Echter heb ik wel ervaring in het vakgebied waar bij deze functie om wordt gevraagd. Hierdoor zal ik veel sneller zijn ingewerkt en direct kunnen bijdragen. Daarbij komt dat uit mijn marktonderzoek naar voren is gekomen dat mensen zonder ervaring 2700 euro betaald krijgen. Mensen met meer ervaring verdienen tussen de 2900 en 3400 euro. 3200 euro is dan ook een acceptabel bedrag.

Bovenstaande dealstory kan je helpen om zelfverzekerder over te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je gelooft in je eigen verhaal, alleen dan gaat het je helpen.

Wil jij ook betaald krijgen voor wat je waard bent?

Laat je dan door mij bijstaan tijdens jouw onderhandeling

4# Voel je gelijkwaardig

Het is belangrijk om je tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek niet minder te voelen dan de persoon aan de andere kant van de tafel. Dat wil niet zeggen dat je geen respect voor de ander mag hebben. Het respect mag er echter niet voor zorgen dat je je ondergeschikt voelt. Besef je altijd goed dat je niet voor niets bent uitgenodigd. Jouw aanwezigheid wordt gewaardeerd, je zit daar niet voor niets.

Kennelijk heeft het bedrijf iemand nodig. Ze zullen dan ook hun best moeten doen om jou te overtuigen van het feit dat de baan een mooie kans voor jou is, net zoals jij hen moet overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor de baan. Beide partijen zijn dan ook afhankelijk van elkaar tot het moment dat één van de partijen besluit niet meer verder te willen gaan.

Houd dit in het achterhoofd en gedraag je ook gelijkwaardig. Stel vragen, blijf in gelijkwaardige stijl communiceren en laat je niet van je voetstuk brengen. Het geloof in je eigen verhaal gaat daarbij helpen.

5# Haal jezelf niet naar beneden

Sollicitanten kunnen het zichzelf heel moeilijk maken door het gebruik van bepaalde taal. Dit taalgebruik wordt sterk beïnvloed door jouw eigen mindset. Vind jij namelijk of je ergens recht op hebt of niet? Een dergelijk verschil in inzicht kan grote invloed hebben op hoe je iets zegt of vraagt. Bijvoorbeeld:

Het salaris dat u voorstelt vind ik aan de lage kant. Is het mogelijk hier nog eens over te praten?

Versus

Ik kan mij niet geheel vinden in uw salarisvoorstel. Ik bespreek dit graag morgen nog even met u.

De eerste uitspraak geeft de andere partij de mogelijk om te antwoorden met “nee”, waardoor je gelijk op achterstand wordt gezet. Zorg dat je dit voor bent. Aangezien je kan verwachten dat het salaris niet gelijk is wat je verwacht, is het handig om dit soort uitspraken en/of vragen goed voor te bereiden.

6# Niet emotioneel worden

Een arbeidsvoorwaardengesprek is een zakelijk gesprek. Het is daarom belangrijk gepast te reageren. Emoties kunnen zeer krachtig zijn, zowel positief als negatief. Deze kunnen een relatie beschadigen of in jouw nadeel worden gebruikt. Ook kunnen emoties ervoor zorgen dat het onderwerp van gesprek wordt verschoven.

Er kan dus een argument worden gemaakt voor het onderdrukken van emoties, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Emoties kan je namelijk moeilijk onderdrukken. Zelfs wanneer je ervoor kiest om niets te zeggen bestaat er een kans dat het af te lezen is uit je lichaamstaal.  Emoties komen nou eenmaal voort uit bepaalde kernpunten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het onderhandelen, en deze kernpunten bespreekbaar te maken. Zo houd je de controle over jouw emoties.

Creëer een onderhandel mindset!

Naast deze bovenstaande punten wordt je mindset ook in grote mate beïnvloed door jouw omgeving. Deze bepalen namelijk in grote mate jouw standaarden, en dus indirect jouw mindset. Het is dan ook belangrijk om je hiertegen te wapenen wanneer dat nodig is. Laat je bijvoorbeeld niet van de wijs brengen door mensen die zeggen dat je niet moet onderhandelen tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer deze mensen in de periode voor jouw sollicitatiegesprek wat te mijden zodat je gefocust kan blijven op jouw komende gesprek.

Succes met de salarisonderhandeling.

 

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Liever persoonlijk advies?

onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.