Onderhandelen over jouw salaris als starter is niet altijd eenvoudig. Grote kans dat het jouw eerste officiële salarisonderhandeling is. In tegenstelling tot jouw potentiële werkgever die dergelijke gesprekken al veel vaker heeft gevoerd. Daarnaast is het best spannend om te onderhandelen over jouw salaris. Wat nou als ze besluiten niet met jou verder te gaan? Het lijkt dus of er genoeg redenen zijn om niet te onderhandelen voor jouw eerste officiële baan. Maar niets is minder waar.
Waarom zou je als starter onderhandelen over jouw salaris?
Waarom zou je überhaupt onderhandelen als starter? Wat heb je nu eigenlijk in te brengen tijdens de onderhandeling? Grote kans dat er ook maar weinig valt uit te onderhandelen. Dit zijn gedachten waar veel starters mee zitten. Toch zijn er verschillende redenen waarom je juist wél zou moeten onderhandelen tijdens jouw eerste arbeidsvoorwaardengesprek.
1# Dwing respect af bij je toekomstige werkgever
Werkgevers zijn altijd opzoek naar mensen die hun mannetje of vrouwtje staan. Ook als het moeilijker wordt. Het feit dat jij voor jezelf durft op te komen tijdens de salarisonderhandeling toont dat je niet zomaar over je heen laat lopen. Je komt op voor je eigen belangen. Dat je dit doet, zal je werkgever alleen maar waarderen. De kans is namelijk groot dat je ditzelfde gedrag zal vertonen wanneer de belangen van de werkgever in het geding zijn. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je de onderhandeling op een respectvolle manier aangaat. Mocht je dat niet doen, dan is de kans groot dat je het respect van jouw toekomstige werkgever verliest en daarmee de kans op de baan. Daarnaast is het belangrijk dat je realistisch bent in wat je vraagt. Wanneer je extreem overvraagt, zal dit je geloofwaardigheid niet ten goede komen. Het gaat er hierbij niet om dat jij krijgt wat je vraagt. Het feit dat je al aan de onderhandeling begint, is al voldoende om het respect af te dwingen.
2# Bij het salarisvoorstel wordt er rekening gehouden met een eventuele onderhandeling
Jouw potentiële werkgever houdt er rekening mee dat jij in onderhandeling gaat over het salaris. Als gevolg hiervan zal hij of zij nooit gelijk het beste salarisvoorstel doen. Je kan er vanuit gaan dat men nog wat achter de hand heeft gehouden. Geld dat eigenlijk gewoon op jou ligt te wachten. Je moet er alleen maar om vragen. Dat laatste durven veel mensen echter niet. Onthoud dat het eerste voorstel vrijwel nooit het laatste voorstel is. Mocht dit wel zo zijn, dan merk je dat ook. Van enkel de onderhandeling aangaan is nooit iemand slechter geworden. Ga dan ook nooit akkoord met het eerste voorstel. Doe waar mogelijk altijd een tegenvoorstel. Er zijn enkele uitzonderingen. Lees hieronder meer over hoe je kan reageren op een salarisvoorstel.
3# Ontvang een hoger salaris
Hoe prettig is dat: een hoger salaris. Het verschil zal mogelijk niet heel groot zijn. Desondanks moet je niet onderschatten wat de impact kan zijn van 1000 euro meer of minder per jaar. Vooral in het begin van je carrière kan je grote stappen maken in je salaris. Dit wordt mede veroorzaakt doordat je als starter vaak onderin de schaal begint. Het is daarbij veel makkelijker om enkele treden hoger uit te onderhandelen. De toekomstige verhogingen zullen ook weer doorwerken vanaf die hogere trede. Zo kunnen kleine verschillen in je starterssalaris over jouw gehele loopbaan met gemak oplopen tot 60.000 euro. Toch een mooi bedrag om extra te verdienen.
4# Leer salarisonderhandelen
Salaris onderhandelen is iets wat je moet oefenen om er goed in te worden. De uitdaging is dat je in je leven niet heel veel mogelijkheden hebt om te oefenen. Vandaar dat je er goed aan doet om elke mogelijkheid met beide handen aan te pakken. De eerste salarisonderhandeling die je als starter krijgt, is dus de uitgelezen mogelijkheid om te beginnen met oefenen. Doe je dat niet, dan sta je tijdens het volgende arbeidsvoorwaardengesprek weer voor dezelfde uitdaging. En wat doe je dan?
Alle ervaring die je opdoet tijdens de salarisonderhandelingen zullen je helpen om in de toekomst echt het verschil te maken.
Hoe moet je als starter onderhandelen over jouw salaris?
Procesmatig wijkt een salarisonderhandeling van een starter niet heel veel af van iemand die bijvoorbeeld al 10 jaar aan het werk is. Het grote verschil is echter dat je waarschijnlijk nog weinig ervaring hebt in onderhandelen. Daarnaast heb je nog niet de kans gehad om van bijvoorbeeld collega’s te horen wat zij verdienen. Hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker voor jezelf om te bepalen wat je waard bent en in welke salarisrange de potentiële baan mogelijk zit. Hetzelfde geldt voor het inschatten van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook deze kan je makkelijker inschatten wanneer je al wat langer hebt gewerkt. In de basis is het proces echter vergelijkbaar. Het gaat daarbij om de volgende stappen:
1# Onderzoek wat je waard bent als starter
De eerste stap betreft het inzichtelijk krijgen wat jij waard bent in de markt. Wat wordt er bij andere bedrijven geboden in het geval van vergelijkbare functies? Let daarbij goed op het businessmodel van het bedrijf. Als gevolg hiervan kunnen in bepaalde functies grote verschillen ontstaan. Zo is een storingsmonteur voor het ene bedrijf een kostenpost (oplossen van storingen intern). Terwijl bij een ander bedrijf de storingsmonteur wordt gedetacheerd. In het laatste geval is de kans groot dat de arbeidsvoorwaarden ook beter zullen zijn.
2# Inventariseer de verschillende arbeidsvoorwaarden
Kijk welke verschillende arbeidsvoorwaarden er allemaal zijn. Welke arbeidsvoorwaarden worden mogelijk door het bedrijf geboden?
2# Bepaal wat jij belangrijk vindt
Nu je weet wat er allemaal mogelijk is, is het belangrijk om te bepalen wat JIJ wilt. Wat zou jij graag in je contract terug zien? Vaak kijkt met alleen naar het salaris. Het is echter ook goed om naar andere voorwaarden te kijken. Zeker in het begin van je carrière is het bijvoorbeeld goed om naar bijvoorbeeld een persoonlijk opleidingsbudget te kijken.
3# Stel een onderhandel plan op
Voeg nu alles samen tot een onderhandelplan. Hierin komen bovenstaande stappen samen.
4# Bereid het gesprek voor
Zorg dat je voorbereid bent op de verschillende vragen die mogelijk zullen worden gesteld aangaande het salaris. Door hier van te voren goed over na te denken is de kans groot dat je je niet meer laat verrassen.
5# Oefen het arbeidsvoorwaardengesprek
Nu je alle voorbereidingen hebt gedaan, is het belangrijk om het arbeidsvoorwaardengesprek te oefenen. Het lijkt misschien raar om dit te doen. Maar het maakt dat je zo veel sterker overkomt. Je wil namelijk de andere partij het gevoel geven dat je goed bent voorbereid (en dat is ook zo). Dit zal alleen maar respect afdwingen. En uiteindelijk gaat het je ook helpen meer uit de salarisonderhandeling te halen.
Bovenstaande stappen gaan je helpen om jouw salarisonderhandelingen succesvol af te sluiten. Vraag je je af hoe je de stappen exact invulling moet geven? Neem dan contact met op ons. Wij helpen je graag verder.
Wat moet je als starter nu vooral wel of vooral niet doen?
Als starter tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek heb je enkele do’s en don’ts.
Do’s
- Bereid je salarisonderhandeling goed voor. Bepaal van te voren wat je wilt bereiken. Heb je onderhandelplan gereed.
- Bereid het gesprek goed voor. Bedenk wat zij kunnen vragen en bereid de antwoorden voor. Oefen deze.
- Draag gepaste kleding. Zorg dat de gekozen kleding jouw onderhandelingspositie ondersteunt. Verkoop je jezelf als professional? Zie er dan ook zo uit.
- Zorg dat je scherp bent tijdens het gesprek. Ga de avond ervoor dus op tijd naar bed. Wees ook ruim op tijd. Het laatste wat je wil, is dat je opgejaagd het gesprek in moet.
- Gedraag je professioneel. Overvraag niet en onderhandel gepast. Pas daarbij je gedrag aan op je gesprekspartner.
Don’ts
- Schrik niet van de eerste afwijzing. Eén ding weet je zeker. Jouw verzoek tot het verhogen van je salaris zullen ze in eerste instantie afwijzen. Het zou wat zijn als ze zeggen: “Natuurlijk kunnen we jouw salaris met 1000 euro per maand verhogen. Geen probleem.”
- Ga niet akkoord met het eerste voorstel. Een eerste voorstel is niet voor niets een eerste voorstel. Mocht het lijken dat ze er niets bij willen geven, dan kan je altijd nog besluiten om er nog een nachtje over te slapen. Een arbeidscontract tekenen kan altijd.
- Wees niet bang voor de onderhandeling. Onderhandelen over jouw salaris hoort er nu eenmaal bij. Het is ieder zijn recht om dit te doen. Laat je niet te snel afschrikken. Wees echter wel realistisch.
- Zeg niet te snel dat je niet akkoord gaat met het huidige voorstel. Daarbij komt het aanbod wat er ligt per direct te vervallen. Dit wil je mogelijk niet. Gebruik eerder termen als: “Ik vind dat het geen recht doet aan mijn kwaliteiten.” Hiermee geef je aan dat je het voorstel niet passend vindt. Je wijst het echter niet definitief af.
- Let niet alleen op het salaris. Zeker als starter is het belangrijk om te kijken wat je nog meer aangeboden krijgt. Kijk dan ook goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan een passende reiskostenvergoeding, bonusregeling, vakantiedagen, winstdeling, etc.
Nog 4 tips voor jouw eerste salarisonderhandeling
Hieronder vind je nog een mooie youtube video over het onderhandelen over jouw salaris als starter.
bron: AD