reeel salaris

Wat is een reëel salaris?

Inhoudsopgave

Wat is een reëel salaris? Een vraag waar veel mensen mee zitten. Wat een reëel salaris is, is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van verschillende factoren die hier invloed op hebben. Het is  goed om deze mee te nemen bij het bepalen van een passend salaris.

#1 Het soort baan

Alles begint natuurlijk bij het soort baan die je hebt of gaat uitvoeren. Zo verdient een directeur meestal nu eenmaal meer dan een manager. Veel bedrijven werken met schalen en treden. Afhankelijk van de functie wordt je dan ingeschaald in een bepaalde schaal. Dit geeft al veel richting aan wat een reëel salaris is. Nu je weet wat voor functie je gaat vervullen wordt het mogelijk deze te vergelijken met vergelijkbare functies.

#2 Jouw ervaring en opleiding

Een reëel salaris voor een baan is sterk afhankelijk van je ervaring en opleidingsniveau. Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring je hebt in de functie, hoe hoger je salaris zou moeten zijn. Hetzelfde geldt voor opleiding; een hoger opleidingsniveau kan vaak resulteren in een hoger startsalaris en groeipotentieel. Aan beide kan je werken door zoveel mogelijk relevante ervaringen op te doen en te blijven leren. Het is echter erg belangrijk om jouw ervaringen tijdens arbeidsvoorwaardengesprek goed naar voren te laten komen.

#3 De sector waarin je komt te werken

Hoeveel je betaald krijgt wordt in grote mate ook bepaald in welke sector je werkt. Zo betaalt de ene branche nou eenmaal beter dan de andere. Dit wordt vaak ook veroorzaakt door de business waar het bedrijf actief in is. Bijvoorbeeld: als je een monteur bent en je gaat werken bij een bedrijf waar jij verantwoordelijk wordt voor de interne storingen. Op dat moment ben jij een kostenpost voor het bedrijf. Je lost wel dingen op maar je genereert geen omzet. Dat is anders wanneer als monteur te werk gaat waarbij storingen gaat oplossen bij klanten. In dat geval genereer je omzet voor het bedrijf. Ze vragen namelijk veel meer geld voor jou dan je zelf verdient. Zo zie je maar dat de sector veel impact heeft op wat jij kan verdienen.

#4 De huidige arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt heeft veel invloed op jouw salaris. Zodra er sprake is van een krapte zijn bedrijven veel eerder bereid meer voor je te betalen. Dit werkt dus in je voordeel. Het is overigens niet zo dat arbeidsmarkt overal hetzelfde is. Per branche kan dit ook weer eens verschillen. Het is goed om te kijken hoe de markt er nu voor staat. Dit bepaalt in grote mate wat je kansen zijn op betere arbeidsvoorwaarden. Mochten er dus veel andere kandidaten zijn dan kan je mogelijk minder vragen. Echter, wanneer ze jou heel graag willen hebben, dan is dat ook weer minder relevant.

#5 Locatie speelt een belangrijke rol

Waar je komt te werken heeft veel invloed op wat als reëel salaris wordt beschouwd. Naast het feit dat kosten van levensonderhoud per locatie/ land sterk kunnen verschillen, kan ook de arbeidsmarkt per locatie verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote verschillen tussen wat iemand verdient voor een vergelijkbare functie in Groningen versus Amsterdam. Mocht je dus de stap maken van bijvoorbeeld het oosten naar het westen van Nederland: besef je dat je dan dat je meer kan vragen.

#6 Staat de vacature al lang open?

Het kan zijn dat bedrijven extra moeilijkheden hebben om bepaalde functies ingevuld te krijgen. Hoe langer deze functies open blijven staan hoe uitdagender het voor het bedrijf kan worden. Mogelijk moet het bestaande personeel overwerken om gat op te vullen. Dit kan weer leiden tot extra uitval. In dat geval is de werkgever extra gebrand om het invullen van de functie. Op dat moment staat bijvoorbeeld ook de geloofwaardigheid van de manager in het geding. Vaak zie je dat je in dergelijke situaties sterk staat in het arbeidsvoorwaardengesprek. Je bent dus in staat meer te vragen.

#7 Grote van het bedrijf

Uiteindelijk moet een bedrijf het salaris wel kunnen betalen.  De grote van een bedrijf is dan ook van invloed op een reëel salaris. Zelfs al zou je gelet op alle andere factoren recht hebben op een beter salaris, uiteindelijk moet het bedrijf het wel kunnen betalen. Daarbij geldt dat grote bedrijven over het algemeen in staat zijn meer te betalen dan kleine bedrijven. Dit is echter niet altijd zo. Ook de branche waarin het bedrijf actief is en hoe het bedrijf ervoor staat spelen daarbij een grote rol.

#8 Overige arbeidsvoorwaarden

Het is salaris is maar een gedeelte van je arbeidsvoorwaarden. Het is ook belangrijk naar de andere voorwaarden te kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die inzetten op ontwikkelen. Zij bieden dus een relatief laag salaris. Echter wel heel veel scholingsmogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan je pensioen. Bij het ene bedrijf is je eigen bijdrage hoger dan bij het andere. Andere vormen van belonen zoals een bonus, aandelen, opties etc spelen natuurlijk ook weer rol. Het is dus goed om te kijken naar het geheel van arbeidsvoorwaarden. Dus niet alleen de primaire arbeidsvoorwaarden maar zeker ook de secundaire arbeidsvoorwaarden.

#9 Een reëel salaris hangt uiteindelijk ook samen met wat andere betaald krijgen.

Wat je betaald krijg is natuurlijk ook afhankelijk wat gangbaar is. Oftewel: wat krijgen (toekomstige) jouw collega’s betaald. Deze informatie is crucial. Het ophalen daarvan is echter niet altijd eenvoudig. Het geeft je echter wel een beeld over wat er mogelijk is en wat een reëel salaris is in verhouding met je omgeving. Er zijn verschillende websites die je hierbij kunnen helpen.

#10 Want ben je waard?

Uiteindelijk bepaald de werkgever wat hij of zij jou waard vinden. Dat is voor hen een reëel salaris. Daarin zullen zij ook bovenstaande factoren in meenemen. Zo kan je voor het ene bedrijf heel veel waard zijn en voor het andere wat minder. Uiteindelijk wordt die ook bepaald door de fit met je (toekomstige) werkgever.

Onderhandelen voor een Reëel Salaris

Op basis van bovenstaande factoren kan je meer inzicht krijgen in je reële salaris. Deze informatie helpt je een gedegen onderhandeling te voeren over je arbeidsvoorwaarden.  Houd tijdens de onderhandelingen er ook rekening mee dat het dus niet alleen om het salaris gaat. Daarbij moet een salaris ook goed voelen. Mocht je het idee hebben dat je wordt onderbetaald dan is de kans groot dat dit op termijn gaat knagen.

In conclusie, wat een reëel salaris is voor een baan hangt af van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleidingsniveau, locatie en bedrijfsgrootte. Het is van cruciaal belang om grondig onderzoek te doen en realistische verwachtingen te hebben bij het evalueren van een salarisvoorstel. Bovendien moet je niet aarzelen om te onderhandelen om een eerlijke beloning te verkrijgen die recht doet aan jouw vaardigheden en ervaring. Het vinden van het juiste evenwicht tussen wat je nodig hebt en wat de markt biedt, is essentieel voor een succesvolle carrière in een baan.

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Liever persoonlijk advies?

onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.