Wat is het beste moment om over mijn salaris te praten? Een vraag waar veel mensen mee zitten in de aanloop naar hun arbeidsvoorwaardengesprek. En terecht. Want timing is cruciaal voor een geslaagde salarisonderhandeling. Desondanks bereiden veel mensen zich niet actief voor op vragen over het salaris. Op het moment dat er naar het salaris gevraagd wordt, zijn ze daardoor genoodzaakt hier onvoorbereid over te praten.
Wat is het beste moment om over salaris te praten tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?
Over het algemeen kan je stellen dat je het gesprek over het salaris zolang mogelijk wil uitstellen. Hoe later het ter sprake komt, hoe beter. Er zijn namelijk verschillende factoren die jouw onderhandelingspositie versterken. Daarnaast kan een salarisindicatie vergaande gevolgen hebben voor de sollicitatieprocedure. Je zal namelijk niet de eerste zijn die uit de procedure valt als gevolg van een mismatch qua salaris. Hieronder wordt verder toegelicht waarom het verstandig is het moment waarop je besluit over je salaris te praten uit te stellen.
1# Krijg meer inzicht in de toekomstige baan
Het is prettig om eerst een beter beeld bij de baan te krijgen voordat je de arbeidsvoorwaarden aankaart. Pas wanneer je echt zicht op de baan hebt, ben je in staat om deze te vergelijken met bijvoorbeeld je huidige functie. Of met andere functies in de markt. Daarna kan je een gedegen vergelijking maken tussen de arbeidsvoorwaarden van de verschillende functies. Het is bijvoorbeeld nogal een verschil of je eindverantwoordelijk bent voor iets of niet. Dit zal je dan waarschijnlijk ook terugzien in de arbeidsvoorwaarden. Inzicht in je toekomstige werkzaamheden kan je ook helpen om de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden uit te onderhandelen.
2# Voorkom dat jouw potentiële werkgever het salaris als selectiemiddel gebruikt
Het komt regelmatig voor dat HR-medewerkers het salaris gebruiken als selectiemethode. Daarbij vallen kandidaten af die een afwijkend salaris vragen. Dit kan bijvoorbeeld een te hoog salaris te zijn. Wil de werkgever graag voor een dubbeltje op de eerst rij zitten? Dan zullen zij de salarisindicatie gebruiken om aan een zo goedkoop mogelijke kandidaat te komen. Maar ook een te laag salaris kan een reden zijn om af te vallen. Men kan bijvoorbeeld het vertrouwen in een kandidaat verliezen: Zo’n laag salaris… Is deze persoon niet te licht voor deze baan?
3# Zorg dat de onderhandelingsruimte niet beperkt wordt
Wanneer de recruiter duidelijk heeft wat jij wil verdienen, dan zal hij/zij de onderhandeling hierop aanpassen. Het kan best ingewikkeld zijn om een eerder afgegeven salarisindicatie nog naar boven aan te passen. In die zin kan het jouw onderhandelingsruimte aanzienlijk beperken. Een belangrijke reden dus om het gesprek hierover uit te stellen.
4# Bepaal hoe graag ze jou willen hebben
In eerste instantie is een recruiter geïnteresseerd wie er achter de sollicitatiebrief en het cv schuilgaat. Hoe verder je komt in de sollicitatieprocedure, hoe meer deze interesse over zal gaan in het “verlangen” je aan te willen nemen. Je zult begrijpen dat een kandidaat in de beginfase van de sollicitatieprocedure sneller te duur wordt gevonden dan wanneer het bedrijf overtuigd is de kandidaat erg graag te willen hebben. In de laatste fase zal de organisatie dus sneller bereid zijn om budget vrij te maken. Een hoger salaris wordt dan ook sneller intern gerechtvaardigd. Iets wat niet gebeurt wanneer ze jou niet kennen.
Wat nu als de recruiter zelf begint over het salaris te praten?
Gelet op bovenstaande, kan je stellen dat het het beste is om te wachten met praten over het salaris totdat je weet dat je potentiële werkgever je erg graag wil hebben. Anders gezegd: wacht met het praten over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden tot het moment dat ze je de baan aanbieden. Daardoor ben je er zeker van dat ze geïnteresseerd in je zijn. En dat ze er alles aan zullen proberen te doen om je te laten tekenen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. In werkelijkheid beginnen recruiters al vroeg in het gesprek over het salaris. Zij willen namelijk voorkomen dat ze energie steken in een kandidaat die uiteindelijk een te hoog salaris vraagt. Desondanks is het belangrijk om het gesprek over het salaris af te houden. Hoe je dit kan doen, wordt uitgebreid besproken tijdens onze trainingen/coachingssessies.