salarisonderhandeling huidige baan

Zo onderhandel je een hoger salaris in je huidige baan

Inhoudsopgave

Een salarisonderhandeling in je huidige baan is iets dat je moet verdienen. Vaak heb je er geen recht op. Het is dan ook niet gemakkelijk om er zelf over te beginnen. Een dergelijk gesprek moet ook goed gepland worden. Je kan niet zomaar bij je baas binnen lopen met het verzoek van een salarisverhoging. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en het op het juiste moment aan te kaarten. De onderstaande stappen zullen helpen bij de juiste uitvoering van deze voorbereiding.

Hoe langer je een specifieke baan hebt, hoe beter je hierin zou moeten worden.

1# Juiste onderhandel mindset

Zoals zoveel dingen begint alles met de juiste onderhandel mindset. De kans op succes bestaat alleen als je gelooft in jezelf. Ga de salarisonderhandeling in je huidige baan niet aan als je er zelf niet in gelooft. De kans op succes is minimaal, en de mogelijkheid bestaat dat het jouw reputatie schaadt. Daarom is het creëren van de juiste mindset erg belangrijk. Hoe je een onderhandel mindset kan creëren kan je lezen in het artikel: Onderhandel Mindset? Hoe creëer je die?

2# Bepaal wat je wilt bereiken tijdens een salarisonderhandeling in je huidige baan

Een belangrijk onderdeel van jouw voorbereiding is het inzichtelijk maken van wat je wilt bereiken. Wat verdien je nu en wat wil je gaan verdienen? Welke arbeidsvoorwaarden wil je aangepast zien? Waar denk je recht op te hebben? Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf zal moeten beantwoorden. Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet van wat je kan verwachten bij jouw functie. Je wilt voorkomen dat je een onrealistisch voorstel doet. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze jou niet meer realistisch nemen.

Om te bepalen wat nu realistisch is zou je kunnen kijken naar wat je collega’s verdienen, als dat mogelijk is. Ook interne documenten over bijvoorbeeld salarisschalen etc. kunnen daarbij helpen. Mocht dat allemaal niet voorhanden zijn kan je er voor kiezen om extern salarisonderzoek te doen. Hierdoor krijg je inzicht van wat andere mensen in een vergelijkbare functie betaald krijgen. Op basis van deze gegevens ben je beter in staat om een realistisch doel te stellen. Het is tevens belangrijk om voor jezelf vast te stellen hoe ver je wilt gaan. Ben je bereid om je baan op het spel te zetten? Of wil je alleen proberen er wat bij te krijgen, mocht dat lukken? Dit is een belangrijke beslissingen die je vooraf moet nemen.

3# Bepaal het moment dat de onderhandeling moet plaatsvinden

Een salarisonderhandeling over je huidige baan voer je niet dagelijks. Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen. Dit moment wordt door vele factoren bepaald, en kan per organisatie verschillen, afhankelijk van hoe deze is georganiseerd en wie er allemaal meebeslissen over een eventuele salarisverhoging. Zo zijn er organisaties waarbij het personeel jaarlijks wordt gekalibreerd (met elkaar wordt vergeleken). Op basis van deze kalibratie wordt bepaald of iemand een promotie of salarisverhoging krijgt. Het is goed om te weten of jouw organisatie van dit soort procedures gebruik maakt. In dat geval dien jij jouw planning hierop aan te passen. Meer over dit onderwerp kan je lezen in het het artikel: wat is het juiste moment voor een salarisonderhandeling?

4# Zorg dat je van toegevoegde waarde bent voor de organisatie

Uiteindelijk gaat alles om toegevoegde waarde. Breng jij de organisatie iets essentieels? Als jouw bijdrage minder is dan die van andere collega’s wordt het moeilijk een salarisverhoging te realiseren. Het is dus belangrijk om hier zicht op te hebben. Dit proces begint door met je leidinggevende te bespreken wat deze van jou verwacht. Wanneer dit helder is, kan je bepalen of jouw bijdrage aan de organisatie gelijk is aan of meer is dan men van jou verwacht.

Wil jij ook betaald krijgen voor wat je waard bent?

Laat je dan door mij bijstaan tijdens jouw onderhandeling

 

5# Maak inzichtelijk wat jouw bijdrage is

Veel mensen verzetten veel werk zonder dat iemand dat merkt. Als gevolg hiervan is het onduidelijk wat iemand werkelijk bijdraagt aan de organisatie. De kans op een salarisverhoging of promotie wordt daarmee erg klein. Het is dus belangrijk om jouw prestaties zichtbaar te maken bij de mensen die er toe doen.

Zo is het belangrijk om regelmatig een status update te geven over jouw werkzaamheden, met waar je staat en wat je hebt gedaan. Jouw daadwerkelijke werkzaamheden kan je daarbij wegzetten tegenover jouw verwachte werkzaamheden. Op deze manier hou jij de leidinggevende op de hoogte van jouw vorderingen. Hierdoor hebben zij een goed beeld van wat je allemaal doet, en een duidelijke representatie van jouw bijdrage aan de organisatie. Het is aan te raden om jouw vorderingen en resultaten te verwerken is een soort standaard overzicht dat je periodiek laat zien. Zo raakt je leidinggevende gewend aan het formaat en gaat het sneller over de inhoud, namelijk de vorderingen die je maakt.

6# Zorg dat je zichtbaar bent bij de juiste mensen

Het gaat er niet om hoe hard je werkt, als het maar gezien wordt door de juiste mensen, die invloed hebben op jouw promotie of salarisverhoging. Zorg dus dat je zichtbaar bent voor deze mensen. Hierdoor is de kans groter dat ze jou naar voren brengen op het moment dat een promotiekans zich voordoet binnen de organisatie. Ook voor jouw leidinggevende is het makkelijker als andere mensen in de organisatie jou aanbevelen, aangezien deze dan geen risico loopt door jou aan te dragen voor een salarisverhoging. Het kan zijn dat een leidinggevende dat risico niet wilt nemen op het moment dat andere mensen je niet kennen of niet te tevreden zijn over jouw werk.

7# Maak ruim van te voren duidelijk wat je wilt

Het is belangrijk om jouw omgeving tijdig te laten weten wat je wilt. Vind je dat je recht hebt op een salarisverhoging? Laat dat dan tijdig weten. Zo kan jouw leidinggevende zich hierop voorbereiden. Kies hiervoor wel het juiste moment, bijvoorbeeld wanneer je weer een mooi project hebt afgerond, wat men niet van jou had verwacht. Jouw bijdrage aan de organisatie is op dat moment namelijk boven verwachting. Ook is het belangrijk dat je begint met een introductie van een salarisverhoging, en niet gelijk met een eis. Dit kan door bijvoorbeeld te zeggen

“Beste Kees, ik zou de komende tijd nog eens met elkaar in gesprek willen gaan over mijn salaris. Ik ben van mening dat dit niet aansluit bij de prestaties die ik lever. Wanneer is het handig om dit met elkaar te bespreken?”

Door het te introduceren wordt het automatisch onderdeel van de gesprekken in de toekomst. Hierdoor zal je uiteindelijke verzoek tot een promotie of salarisverhoging niet uit de lucht komen vallen. Het geeft jouw leidinggevende de kans om hierover na te denken. Zorg ook dat je hun leven makkelijk maakt, en ze op de hoogte zijn van jouw ambities voordat er bijvoorbeeld een kalibreersessie heeft plaatsgevonden. Jouw leidinggevende kan je wensen dan gelijk bespreekbaar maken. Het is ingewikkelder om dat achteraf nog te moeten doen.

8# Het arbeidsvoorwaardengesprek!

Het moment is daar. Je hebt de onderhandeling goed voorbereid. Je hebt de juiste mindset, je weet wat je wilt hebben. Het is bekend wanneer jouw baas zijn budget voor komend jaar moet vaststellen. Dit is het moment. Hij weet van je ambities. De kans is groot dat hij er ook al over na heeft gedacht. Het onderhandelen over het salaris kan dus direct beginnen? Nee, ook hier geldt dat je een bepaalde opbouw in het gesprek moet introduceren.

Om te beginnen moet er consensus zijn over jouw functioneren. Op het moment dat je leidinggevende van mening is dat je ondermaats functioneert, wordt het moeilijk om een salarisverhoging te realiseren. De vraag is dan of het verstandig is om een arbeidsvoorwaardengesprek aan te gaan. Begin dus eerst het gesprek over jouw functioneren. Als de voorbereiding goed is doorlopen zal de leidinggevende niet verrast zijn met het goede werk dat jij levert. Het is belangrijk dat jouw leidinggevende dit ook bevestigd, en dat jullie het erover eens zijn dat je goed hebt gefunctioneerd de afgelopen tijd. Wanneer deze consensus bestaat kan je het gesprek ombuigen naar een salarisonderhandeling.

9# Werkelijk onderhandelen over jouw salaris.

Velen zullen denken: start het arbeidsvoorwaardengesprek nu pas? Maar er wordt niet voor niets gezegd dat onderhandelen voor 90% bestaat uit voorbereiding. Bij salarisonderhandelingen is dat niet anders. Succesvol salaris onderhandelen kost nu eenmaal veel voorbereiding en tijd.

Nu voor beide partijen duidelijk is dat je bovenmatig goed hebt gepresteerd, is het makkelijk een bruggetje te maken naar het gevoel dat jij vindt dat je onderbetaald wordt. Het kan helpen om het hierbij persoonlijk te maken. Het is maar de vraag of je onderbetaald wordt, dat is namelijk afhankelijk met wie je het vergelijkt.

Zorg dat je een duidelijk verhaal klaar hebt op basis waarvan jij kan aangeven dat je te weinig betaald krijgt. Probeer daarin bepaalde vergelijkingen te maken, maar zorg dat je in eerste instantie geen 1 op 1 vergelijking met een bepaalde collega maakt. Het kan namelijk zijn dat er bij die bepaalde collega speciale afspraken zijn gemaakt, wat jouw verhaal zal ondermijnen. Het meest krachtige is om te zeggen dat je je niet lekker voelt bij de huidige beloning. Natuurlijk kan het zijn dat jouw werkgever vindt dat jij daar geen gelijk in hebt. Maar gevoel blijft gevoel, en dat kan niet zomaar worden weggenomen. Daarbij houdt een werkgever zijn of haar mensen graag gemotiveerd, en je onderbetaald voelen draagt daar niet aan bij.

10# Vergeet je secundaire arbeidsvoorwaarden niet!

Soms komt het voor dat er op het gebied van salaris weinig te halen valt. Laat dit je niet verrassen, en denk vooraf na over mogelijke scenario’s. Wat kan de organisatie wel voor mij betekenen, wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden? Denk bijvoorbeeld aan een bonus, aandelen, extra reiskostenvergoeding, etc. Er zijn vast genoeg arbeidsvoorwaarden te bedenken waarin jouw leidinggevende jou tegemoet kan komen.

Veel heel succes met je salarisonderhandeling in je huidige baan!

 

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Liever persoonlijk advies?

onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.