salarisonderhandelen nieuwe baan

Zo onderhandel je een passend salaris voor je nieuwe baan

Inhoudsopgave

Salarisonderhandelen nieuwe baan. Hoe doe je dat? Na een uitgebreid sollicitatieproces, waarbij je begon met het versturen van je cv en motivatiebrief en verschillende sollicitatierondes doormaakte, heb je nu het stadium van salarisonderhandelingen bereikt. Maar wat houdt dit precies in? Hoe zorg je ervoor dat je het beste aanbod krijgt?

Hoe bereid je je voor op salarisonderhandelingen?

Een goede voorbereiding is cruciaal voor succesvolle salarisonderhandelingen. Het gaat niet alleen om het salaris, maar om het totaalpakket van arbeidsvoorwaarden. Voordat je het gesprek aangaat, moet je grondig onderzoek doen naar wat je waard bent en wat je doelen zijn. Onthoud dat 90% van de onderhandeling in de voorbereiding zit, de resterende 10% is het gesprek zelf.

1# Juiste Mindset Ontwikkelen

Net zoals in de sport, is de juiste mindset essentieel bij onderhandelingen. Er zullen momenten zijn waarop je moet beslissen of je doorzet of juist afhaakt. Deze beslissingen zijn cruciaal voor de uitkomst van je salarisonderhandeling. Een goede voorbereiding, waarbij je bewust de tijd neemt om je gesprek voor te bereiden, is de basis van een sterke onderhandelmindset.

2# Onderzoek wat je waard bent

Voordat je het arbeidsvoorwaardengesprek aangaat, is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Dit inzicht helpt je om realistische verwachtingen te hebben over wat je minimaal wilt bereiken. Je kunt online onderzoek doen naar salarissen voor vergelijkbare functies of in je netwerk navragen wat gangbaar is. Dit voorkomt het ankereffect – waarbij het eerste genoemde getal de onderhandelingen beïnvloedt – en stelt je in staat objectief naar het aanbod van je toekomstige werkgever te kijken.

3# Inventariseer de geboden voorwaarden

Zodra je weet wat je waard bent, kun je beter beoordelen wat een werkgever te bieden heeft. Onderzoek of er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is die een beeld geeft van de standaard arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen en salaris. In het geval dat er geen cao is, wordt je onderzoek naar je marktwaarde (stap 2) nog belangrijker. Het inventariseren van arbeidsvoorwaarden houdt in dat je kijkt naar zowel primaire (zoals salaris en vakantiedagen) als secundaire voorwaarden (zoals opleidingsmogelijkheden en reiskostenvergoeding).

Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de basisafspraken die je maakt. Primaire arbeidsvoorwaarden als:

  • Salaris
  • Arbeidsduur
  • Werktijden

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden zijn er verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Het lijkt dat deze minder belangrijk zijn. Niets is echter minder waar. Het gehele pakket van arbeidsvoorwaarden is bepalend voor de kwaliteit van het aanbod.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn extra afspraken, boven op jouw primaire voorwaarden. Afhankelijk van het type werk dat je doet, kan dit erg verschillen. Hieronder zie je enkele willekeurige secundaire arbeidsvoorwaarden opgesomd.

Probeer een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van de voorwaarden die jou mogelijk worden geboden. Op basis daarvan kan je namelijk je eigen optimale pakket uitwerken.

4# Bepaal welke voorwaarden belangrijk voor jou zijn

Voor alle voorwaarden geldt dat het cruciaal is om voorafgaand aan het gesprek over arbeidsvoorwaarden te bepalen wat je graag wilt hebben. Stel daarom een lijst op met jouw wensen. Maak daarbij onderscheid tussen: wat je minimaal wilt hebben, wat leuk zou zijn om te krijgen, en wat fantastisch zou zijn. Door dit vooraf te bepalen, dwing je jezelf om vooraf keuzes te maken – keuzes die je nu in alle rust kunt overwegen. Het zou onprettig zijn als je tijdens het gesprek overhaast moet beslissen.

Door dit vooraf te doen, zal je gesprekspartner merken dat je goed voorbereid bent, wat ervoor zorgt dat ze je veel serieuzer zullen nemen, ook in wat ze je aanbieden.

Het is belangrijk dat je bij het opstellen van jouw wensenlijst verder kijkt dan alleen het salaris. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn van groot belang. Bedenk wel dat het later verhogen van je salaris moeilijker is dan bijvoorbeeld het aanpassen van bepaalde secundaire voorwaarden zoals een opleidingsbudget.

Een essentiële vraag die je jezelf moet stellen vóór het arbeidsvoorwaardengesprek is de duur van het contract. Ben je op zoek naar iets tijdelijks, of ambieer je een langetermijnverbintenis? Ook het al dan niet hebben van een proeftijd kan invloed hebben op jouw keuze. Door van tevoren over deze zaken na te denken, voorkom je verrassingen en ben je beter in staat te onderhandelen over voor jou belangrijke voorwaarden.

5# Stel een onderhandelingsplan op

Met alle verzamelde informatie, kun je een gedetailleerd onderhandelingsplan opstellen. Dit plan omvat meer dan alleen de uiteindelijke onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden voor je nieuwe baan. In dit plan neem je ook op wanneer je welke communicatiemiddelen (communicatieplan) in zal zetten gedurende de gehele sollicitatie. Het is namelijk belangrijk om tijdens het traject op verschillende momenten verschillende signalen te geven over jouw ambities en wensen. Uiteindelijk werk je in jouw plan ook uit hoe je gesprek wilt aanlopen. Het plan helpt je dan ook om tijdens het gesprek gefocust en adequaat te reageren op het aanbod van de werkgever. Door een strategie te hebben, vergroot je de kans op een succesvolle uitkomst van het salarisonderhandelen voor je nieuwe baan.

6# Oefen de salarisonderhandelen nieuwe baan

Oefen het gesprek vooraf. Dit kan met een vriend of familielid, of zelfs voor de spiegel. Door te oefenen word je vertrouwder met je argumenten en verbeter je je communicatieve vaardigheden. Dit vergroot je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je tijdens het echte gesprek zelfverzekerd en goed voorbereid overkomt.

7# Bereid je fysiek goed voor voor het arbeidsvoorwaardengesprek

Goed onderhandelen is topsport. Het kost veel concentratie en je moet dus scherp zijn. Het is dan ook belangrijk dat je uitgerust het gesprek in gaat. Voorkom dat je net voor het gesprek een zware lunch neemt en ga tijdig naar bed. Zorg dat je helemaal klaar voor bent. Net zoals bij een belangrijke wedstrijd. Ondanks dat het gesprek waarschijnlijk maar een uurtje zal duren kan je wel resultaten realiseren die je leven veranderen.

8# De salarisonderhandeling

Je hebt nu goed voorbereid voor de onderhandeling voor je nieuwe baan. Alles wat je nu voorbereid hebt zal nu samen komen in het arbeidsvoorwaardengesprek. Het moment van de waarheid hoor ik veel mensen denken. Maar is dat wel zo?  Ja een salarisonderhandeling is een serieuze aangelegenheid. Echter gaat het ook over iets leuks: namelijk een nieuwe baan bij een bedrijf. Hoe leuk is dat. Zie de onderhandeling dan ook in dat licht. Probeer er het maximale uit te halen. Maar voorkom dat je de relatie schaad. Dat is het allemaal niet waard.

Natuurlijk wil je er zoveel mogelijk uit halen. Maar niet ten koste van alles!

Het eerste gesprek zal waarschijnlijk resulteren in het feit dat je werkgever een voorstel zal doen. De kans is groot dat je na dit voorstel nogmaals zal moeten onderhandelen. Houd hier dus rekening mee tijdens de onderhandeling. Ook deze stappen maken onderdeel uit van je onderhandelplan.

9# De salarisonderhandeling

De deal is gesloten! Alles wordt vastgelegd in het contract. Alvorens je dit tekent is het belangrijk dat je goed controleert of alles goed is overgenomen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er fouten in de contract staan.

Tips voor de salarisonderhandeling: Wat moet je nu vooral wel en wat vooral niet doen?

Als starter heb je tijdens het gesprek over arbeidsvoorwaarden enkele do’s en don’ts.

Do’s:

  • Bereid je arbeidsvoorwaardengesprek grondig voor. Bepaal van tevoren wat je wilt bereiken en zorg dat je onderhandelingsplan klaarligt.
  • Bereid je voor op mogelijke vragen en oefen je antwoorden.
  • Draag gepaste kleding die jouw professionele positie ondersteunt.
  • Zorg dat je uitgerust en op tijd bent, zodat je scherp bent tijdens het gesprek.
  • Gedraag je professioneel tijdens het onderhandelen en pas je gedrag aan op dat van je gesprekspartner.

Don’ts:

  • Laat je niet uit het veld slaan door een eerste afwijzing. Het is gebruikelijk dat een verzoek tot salarisverhoging initieel wordt afgewezen.
  • Ga niet direct akkoord met het eerste voorstel. Je kunt altijd vragen om bedenktijd.
  • Vrees niet voor het onderhandelingsproces. Het is ieders recht om te onderhandelen over salaris.
  • Wijs een voorstel niet te snel af. Gebruik termen die aangeven dat je het voorstel onvoldoende vindt, zonder het direct af te wijzen.
  • Focus niet alleen op het salaris. Overweeg ook andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, bonusregelingen, vakantiedagen en winstdeling.

 

Zit je na het lezen van dit artikel tocht nog met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Liever persoonlijk advies?

onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.