Winstdeling

Winstdeling is het verdelen van de behaalde winst onder medewerkers. Het vormt een belangrijke arbeidsvoorwaarde die dicht tegen de primaire arbeidsvoorwaarden aan ligt. In bepaalde gevallen wordt er ook gesproken over een bonusregeling, tantième of 13de maand. In alle gevallen betreft het een extra financiële vergoeding. Het is een belangrijk onderdeel van de salarisonderhandeling.

Het is belangrijk om te kijken hoe de winstdeling tot stand komt. Dit kan op veel verschillende manieren. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de verwachtingen zijn. Je wil namelijk voorkomen dat je blij wordt gemaakt met een dode mus. Stel daarom de volgende vragen:

Hoe wordt de winstdeling bepaald?

Is de winstdeling afhankelijk van jouw individuele prestaties? Of is dit afhankelijk van de resultaten die zijn behaald door de gehele organisatie? Op de eerste optie heb je vanzelfsprekend de meeste invloed. Mocht het samenhangen met de prestaties van de gehele organisatie, dan heb je automatisch weinig invloed op de verdeling van de winst. Of je deze krijgt of niet is dan maar afwachten. Het kan ook zo zijn dat de werkgever naar beide kijkt: zowel de individuele performances, als die van de organisatie. Het is belangrijk om dit helder te krijgen tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Zorg ook dat je inzicht krijgt in hoe hoog een realistische deling is. Dit is vaak mede afhankelijk van de resultaten. En vaak wordt gewerkt met percentages.

Nu duidelijk is hoe de winstdeling wordt bepaald, is het goed om te achterhalen hoe realistisch het is dat de winstdeling wordt uitbetaald.

Welke winst kan je verwachten?

Om de verwachtingen van de winstdeling helder te krijgen, is het verstandig om te vragen naar de deling van de afgelopen jaren. Ook kan je vragen naar de toekomstige verwachtingen. Op basis van deze inzichten kan je een schatting maken van de te verwachten bonus. Zeker als dit een belangrijk onderdeel is van je secundaire arbeidsvoorwaarden, dan doe je er goed aan om dit te bespreken tijdens de salarisonderhandelingen.

Samenvattend: Zorg dat je snel helder krijgt wat je van de bonus kan verwachten. Dit is namelijk belangrijk voor het vervolg van de onderhandelingen over jouw salaris.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.