Bonus regeling als arbeidsvoorwaarde

Bonusregeling

De bonusregeling beschrijft de voorwaarden waaronder jij als werknemer een bonus ontvangt. Deze bonus kan een aanzienlijk deel van je brutosalaris omvatten. Desondanks betreft het een secundaire arbeidsvoorwaarde. Net zoals bij de winstdeling is het belangrijk te begrijpen hoe de bonusregeling tot stand is gekomen. Wat moet er gebeuren voordat jij een bonus ontvangt?

Per bonus kan het verschillen wie de criteria hiervoor opstellen. Dit kan a) in overleg met jouw leidinggevende gebeuren, of b) worden opgelegd door de directie van het bedrijf. Een combinatie van deze methodes is ook mogelijk. Maakt de bonus een groot deel uit van jouw potentiële inkomsten? Dan is het zeker belangrijk helder te hebben wat de criteria zijn en door wie deze worden opgesteld. Je wil namelijk voorkomen dat je denkt een bonus te gaan ontvangen terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Bijvoorbeeld doordat de gestelde criteria niet realistisch zijn. Stel jezelf daarom de volgende vragen.

Belangrijke vragen aangaande de bonusregeling:

  • Welke criteria zijn er aan de bonus verbonden? Zijn hier voorbeelden van?
  • Wat bepaalt de hoogte van mijn bonus? Mijn eigen performance? De performance van de organisatie? Of een combinatie?
  • Hoe realistisch zijn deze criteria? Wat zijn de resultaten van afgelopen jaar?
  • Door wie worden deze criteria opgesteld?

Deze vragen kunnen helpen om in te schatten hoe realistisch het is dat je een bonus gaat ontvangen. Het kan namelijk voorkomen dat de organisatie jou een bonus van 25% op je brutosalaris aanbiedt. De vraag is echter of dit echt zal worden uitgekeerd. Als blijkt dat de afgelopen jaren niet meer dan 3% bonus is uitgekeerd, dan kan je je afvragen of die 25% wel het getal is waarmee je moet gaat rekenen.

Samenvattend is het belangrijk is om zicht te krijgen op 1) hoe de bonus wordt vastgesteld, 2) wat de resultaten uit het verleden zijn geweest en 3) wat er wordt verwacht. Dit geeft je inzicht in hoeveel je van de bonus kan verwachten. Dit zijn cruciale inzichten tijdens een salarisonderhandeling. Het gaat je zeker helpen om tijdens het onderhandelen tot een goed salaris te komen.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.