Geschenken als arbeidsvoorwaarde bij onderhandelingen

Geschenken

Over het aannemen van geschenken is in Nederland niets wettelijk geregeld. Maar dit wil niet zeggen dat je toekomstige werkgever hier geen beleid over heeft. In een dergelijk beleid staat omschreven hoe er met het accepteren van giften/fooien moet worden omgegaan. Dit beleid maakt direct deel uit van de arbeidsvoorwaarden. Een groot deel van je inkomsten kan erdoor bepaald worden. Dit is bijvoorbeeld het geval in de horeca. Maar ook geldt dit voor kappers, bezorgers, gidsen, taxichauffeurs, etc. Bij dergelijke functies spelen fooien een belangrijke rol voor de inkomsten.

Zeker voor dit soort beroepen is het belangrijk om helder te hebben wat het beleid is aangaande geschenken/fooien. Het vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Worden fooien bijvoorbeeld verdeeld over alle medewerkers? Of zijn deze individueel? Moeten ze worden aangeven of niet? Zit er een maximum aan een geschenk dat iemand mag ontvangen? Daarnaast is het zo dat veel organisaties het ontvangen van geschenken beperken. Dit om beïnvloeding van de eigen medewerkers te voorkomen.

Dus zijn giften, geschenken of fooien een belangrijk onderdeel van je inkomen? Bespreek dit dan tijdens de salarisonderhandelingen.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..
Lees dan de volgende artikelen...
Liever persoonlijk advies?
onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact op