Telewerken als arbeidsvoorwaarde bij salarisonderhandelingen

Telewerken

Telewerken is eigenlijk een ander woord voor thuiswerken. Hoe hiermee omgegaan wordt, verschilt per organisatie. Het is goed om tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek te bespreken wat er mogelijk is. Ondanks dat Nederland bovenaan staat in in de EU wat betreft thuiswerken, laat niet iedere organisatie het toe.

Als gevolg van de coronacrisis is hier echter veel verandering in gekomen. Steeds meer organisaties staan thuiswerken toe. In veel gevallen blijken werknemers hierdoor productiever te werken. Iets wat al door verschillende onderzoeken is aangetoond. Als mensen thuis werken (telewerken), voelen zij zich eerder schuldig wanneer zij iets niet af hebben. Als gevolg hiervan wordt er toch wat langer doorgewerkt om het werk alsnog af te ronden. Wanneer men vanuit kantoor werkt, ligt dit soms anders. Daar wordt eerder verscholen achter de werkzaamheden die ongepland voorbij kwamen. Thuiswerken hoeft dus zeker niet ten kosten te gaan van de productiviteit. In tegendeel.

Voor tijdens de salarisonderhandelingen is het zinvol te spreken over de mogelijkheid van telewerken. Er zijn namelijk genoeg momenten waarop het prettig is om thuis te kunnen werken. Zeker wanneer je ver van het werk woont. Wanneer je thuis werkt maak je ook kosten. Het is de vraag wie er voor deze kosten moet opdraaien. Denk  hierbij bijvoorbeeld aan een internetkosten vergoeding of telefoonkostenvergoeding. Het kan lonen om deze onderwerpen gelijk mee te nemen in het arbeidsvoorwaardengesprek. Mogelijk lukt het zelfs om een telefoon van de zaak uit te onderhandelen.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..
Lees dan de volgende artikelen...
Liever persoonlijk advies?
onderhandelexpert Salaris onderhandelen

Neem dan vrijblijvend contact op