Loon in natura als arbeidsvoorwaarde

Loon in natura

Loon in natura is loon dat niet in geld wordt uitbetaald. In plaats van geld krijg je iets anders. Bijvoorbeeld een product, dienst of geschenk. In verschillende branches wordt deze manier van vergoeden nog veel toegepast. Denk hierbij aan retailbedrijven waarbij de werknemers met een bepaalde korting boodschappen mogen doen. Een ander bekend voorbeeld zijn de luchtvaartmaatschappijen waarbij personeel tegen een gereduceerd tarief mogen vliegen. Er zijn dus verschillende vormen mogelijk.

De belastingdienst heeft regels opgesteld waaraan loon in natura moet voldoen. Bijvoorbeeld wanneer de werkgever eigen product verstrekt. In dat geval wordt er maximaal 20% van de waarde in economisch verkeer vrijgesteld van belasting. Daarnaast mag er niet meer dan 5oo euro per kalenderjaar op deze wijze worden toegekend. Mocht het bedrag hoger zijn, dan wordt dit fiscaal belast. De belastingdienst ziet het dan als verkapt salaris en daarom dient er dan loonbelasting te worden betaald.

Er zijn verschillende vormen van loon in natura mogelijk. Het is verstandig met de werkgever de mogelijkheden te bespreken. Vergeet deze arbeidsvoorwaarde dan ook niet tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek.

 

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.