gouden handdruk als arbeidsvoorwaarde

Gouden handdruk

Een gouden handdruk is geen ontslagvergoeding, maar een premie voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Deze is vaak opgebouwd uit één of enkele bruto jaarsalarissen. Dit is afhankelijk van het aantal dienstjaren. Het geheel wordt aangevuld met een bedrag dat beide partijen hebben uitonderhandeld. Dit alles om imagoschade te compenseren en juridische procedures te vermijden. Een gouden handdruk wordt ook wel als synoniem van een afkooppremie genoemd.

Een gouden handdruk betreft een arbeidsvoorwaarde die te vergelijken is met een ontslagvergoeding. Er geldt een maximale ontslagvergoeding als je ontslagen wordt via UWV of kantonrechter. In dat geval krijg je de wettelijke transitievergoeding. Hierbij geldt een maximale ontslagvergoeding van € 83.000. Is je jaarsalaris hoger dan € 83.000, dan is de maximale vergoeding bij ontslag één jaarsalaris. Bij ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst is er geen maximale ontslagvergoeding. In dat geval kun je zelf met je werkgever onderhandelen over hoeveel ontslagvergoeding je krijgt. Deze vaststellingsovereenkomst kan je vergelijken met een gouden handdruk.

De hoogte van de gouden handdruk kan deel uitmaken van het arbeidsvoorwaardengesprek. Het is niet gelijk het eerste onderwerp waarover je wil beginnen tijdens de salarisonderhandelen. Maar het is wel een onderdeel van de onderhandelingen. En het arbeidsvoorwaardengesprek is het makkelijkste moment om dit te bespreken. Wanneer je dit achteraf probeert te bespreken, staat de relatie mogelijk al onder een dergelijke spanning. Die onderhandelingen zullen dan niet tot veel leiden.

Bedenk dus goed of je dit onderwerp wil aansnijden tijdens de onderhandelingen. Of dat je het erbij laat.

 

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.