Parkeerplaats als arbeidsvoorwaarde

Parkeerplaats

Een parkeerplaats als secundaire arbeidsvoorwaarde. Veel mensen denken hier niet direct aan. Het is echter wel heel prettig als je in de buurt van je werk kan parkeren. Zonder daar zélf voor te hoeven betalen. Bij een parkeerplaats spelen zowel de parkeerkosten, als de locatie van de parkeerplaats een belangrijke rol.

De grootste uitdaging voor de organisatie is vaak het aantal parkeerplaatsen. Vaak is dit ontoereikend voor het aantal werknemers. Organisaties gaan hier wisselend mee om. Zo kan het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ gelden. Maar er kan ook een specifieker beleid opgesteld zijn. Werknemers die van ver komen kunnen bijvoorbeeld voorrang krijgen om dichtbij te mogen parkeren. Een andere mogelijkheid is dat alleen het hogere management gebruik mag maken van het parkeerterrein. Het betreft altijd maatwerk. Parkeerplaats als arbeidsvoorwaarde zal je dan ook niet tegenkomen in de arbeidsvoorwaarden cao.

Wat is het voordeel van een parkeerplaats als arbeidsvoorwaarde?

Een parkeerplaats wordt zelden of nooit besproken tijdens de salarisonderhandelingen. De impact van dichtbij kunnen parkeren wordt daarmee onderschat. Het niet hoeven zoeken naar een parkeerplaats voordat je op kantoor bent is erg wenselijk. Je merkt de nadelen pas wanneer je deze luxe niet hebt. Voordat je het weet ben je dagelijks 10 tot 20 minuten extra kwijt aan het zoeken naar een passende parkeerplaats. Op weekbasis kan dit behoorlijk oplopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dagen waarop het hard regent.

Verder heb je vaak te maken met parkeerkosten. In veel steden is er sprake van betaald parkeren. Het is belangrijk om helder te hebben wie de parkeerkosten betaalt. In het geval van een leaseauto zijn deze kosten vaak voor de werkgever. Maar wanneer je gebruikmaakt van je eigen auto is dat meestal niet het geval. Wanneer je dagelijks op eigen kosten moet parkeren kunnen de kosten aanzienlijk oplopen. Iets wat je natuurlijk wil voorkomen.

Waar op te letten?

Het parkeerbeleid binnen een organisatie kan snel veranderen. En daarmee de beschikbaarheid van parkeerplaatsen. Ook je eigen visie kan veranderen in de toekomst. Mogelijk vind je het bij de start van je baan minder erg om een stuk te moeten lopen. Maar wanneer je verder weg gaat wonen, kunnen die 10 minuten per dag erg storend worden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld ook nog je kinderen moet wegbrengen naar het kinderdagverblijf. Het maken van afspraken over een parkeerplaats is daarom belangrijk. Bespreek dit onderwerp tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

 

 

 

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.