Internetvergoeding als arbeidsvoorwaarde tijdens salarisonderhandelingen

Internetvergoeding

Internetvergoeding betreft de vergoeding die je krijgt voor het gebruik van je privé internetverbinding thuis. In het verleden had niet iedereen snel internet thuis. Tegenwoordig is dat anders. Bijna iedereen heeft thuis goed werkend internet. Daardoor wordt internetvergoeding niet vaak meer genoemd als arbeidsvoorwaarde. Met enkele uitzonderingen daar gelaten (waarbij de werkgever ook nog eens moet beschikken over een hele specifieke verbinding op het huisadres). Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek zal internetvergoeding dus ook niet vaak besproken worden.

Een interessante ontwikkeling hierin is de toename van het aantal mensen dat thuis werkt. Als gevolg van het coronavirus kunnen veel mensen niet naar kantoor. Daardoor worden ze verplicht om thuis te werken. Impliciet wordt daarbij verwacht dat iedereen een internetaansluiting heeft die thuis werken mogelijk maakt. Het kan echter zo zijn dat je als werknemer wordt gedwongen een zwaarder internetpakket af te sluiten, omdat jouw werkgever gebruikmaakt van zware programma’s. In dat geval wordt internetvergoeding als arbeidsvoorwaarde zeker weer relevant. Het is namelijk de werkgever die je verplicht gebruik te maken van de systemen.

Mocht dit bij jou het geval zijn? Dan is het zeker aan te bevelen dit met je werkgever te bespreken. Dit kan zowel tijdens een sollicitatiegesprek, als tijdens een functioneringsgesprek. Jouw werkgever kan namelijk niet verwachten dat jij jouw internetverbinding zomaar aanpast naar de wensen van de organisatie.

Wat is realistisch om aan internetvergoeding te vragen?

Wat betreft de internetvergoeding zou je verschillende afspraken kunnen maken. De afspraak dat jouw werkgever het gehele abonnement gaat betalen is niet realistisch. De verbinding wordt namelijk ook privé gebruikt. Zo ziet de fiscus dat in ieder geval wel. De kans is groot dat zij in dat geval de internetvergoeding zullen belasten. Maar het is wel mogelijk een deel van de kosten in rekening te brengen. Bijvoorbeeld de extra kosten, of de extra tijd waarin de verbinding zakelijk wordt gebruikt. Bespreek dit met je werkgever. Uiteindelijk heeft ook hij of zij er belang bij dat jij thuis goed kunt werken. Mocht de internetverbinding jou thuis belemmeren in je werkzaamheden, dan is het ook in het voordeel van jouw werkgever hier iets aan te doen.

Het belangrijkste is: maak een vergoeding voor internetkosten bespreekbaar.

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.