Lening bij je werkgever. Dit lijkt misschien iets wat niet veel voorkomt. Het tegendeel is echter waar. Met name in de financiële wereld is het mogelijk een lening af te sluiten bij je werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Vaak wordt hierbij dan korting verstrekt op de rente. Dit kan je zien als een extra arbeidsvoorwaarde. Het kan dan ook zeker aangekaart worden tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.
Afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat een groeiend aantal bedrijven deze arbeidsvoorwaarden steeds verder afbouwt. Zo zegt de ABN AMRO hier het volgende over in haar beloningsbeleid 2010-2014.
Versobering van het beloningsbeleid is ook terug te zien in de secundaire arbeidsvoorwaarden die voor alle medewerkers van de bank in Nederland gelden, zowel medewerkers die onder de cao vallen als leden van de Management Groep en de Raad van Bestuur. Er zijn bijvoorbeeld maatregelen genomen ten aanzien van pensioenopbouw. Medewerkers hebben sinds 2015 ook zelf een groter aandeel in de pensioensbijdrage. Een ander voorbeeld van versobering in dit kader is het afschaffen van de korting op de hypotheekrente voor nieuw personeel en het bevriezen daarvan voor huidig personeel.
bron: beloningsbeleid 2010-2014
Hieruit is duidelijk op te maken dat de bank afscheid wil nemen van deze vorm van belonen.
Voor- en nadelen
Lenen bij je werkgever kan voordelig zijn. Mits je hier goede afspraken over maakt. Het kan echter ook vrijheidsbeperkend werken. De korting op de lening kan het namelijk bemoeilijken deze lening ergens over te sluiten. Met als gevolg dat werknemers bij de werkgever blijven hangen, omdat ze niet zonder de korting kunnen. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld korting op de hypotheekrente.
Wanneer de werkgever de mogelijkheid biedt een lening af te sluiten tegen gunstige voorwaarden, dan is dit zeker plezierig. Dit is dan een mooie tertiaire arbeidsvoorwaarde. Iets waar je zeker naar kan vragen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek.
Let echter wel op wat de fiscale gevolgen kunnen zijn. Als de lening tegen een te laag rentepercentage wordt aangeboden, bestaat de kans dat de fiscus een naheffing oplegt. Daarnaast kan de fiscus een lening zien als loon in natura.