Opleidingsbudget als arbeidsvoorwaarde

Opleidingsbudget

Het opleidingsbudget omvat het budget dat jij per periode kan uitgeven aan trainingen en opleidingen. Vaak wordt het uitgedrukt in een bepaald percentage van je brutosalaris. Maar het kan ook een vast bedrag zijn.

Trainingen en opleidingen worden steeds belangrijker. Kennis veroudert namelijk snel. Als je tegenwoordig een 4-jarige studie doet, kan het zelfs zo zijn dat de leerstof uit het eerste jaar alweer aangescherpt of veranderd is bij de tijd dat je je studie afrondt. Het is dan ook belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Een ruim opleidingsbudget kan daarbij het verschil maken. Het is daarom belangrijk om tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek bij deze secundaire arbeidsvoorwaarde stil te staan. Bespreek daarbij gelijk hoe het budget wordt toegekend. Wie bepaalt waar dit budget vandaan komt? Waar mag het aan worden besteed? En welke kosten vallen allemaal onder dit budget?

Waar moet je op letten bij een opleidingsbudget?

Er zijn organisaties die eisen stellen aan het volgen van een training of opleiding. Bijvoorbeeld over de periode waarbinnen je deze moet hebben afgerond. Afhankelijk van de snelheid waarmee je de opleiding of training afrondt, krijg je een bepaalde vergoeding. Afhankelijk van de soort opleiding of training kan de organisatie ook nog extra afspraken willen maken. Zeker als het om een kostbare opleiding gaat. Ze willen daarbij voorkomen dat ze hoge kosten maken, terwijl ze er zelf uiteindelijk weinig profijt van hebben. Mocht je bijvoorbeeld binnen x jaar de organisatie verlaten, dan kan de organisatie je vragen een bepaald gedeelte van de kosten terug te betalen. Het is goed om dit te bespreken met je (toekomstige) werkgever. Overigens kan je prima over dergelijke constructies onderhandelen. Je wil namelijk voorkomen dat je straks ergens werkt waar je niet zomaar weg kan zonder enkele tienduizenden euro’s opleidingsbudget terug te moeten betalen.

Het kan ook zijn dat je heel graag een specifieke training of opleiding wil volgen. Maak hierover dan duidelijke afspraken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Dergelijke afspraken zijn namelijk altijd gemakkelijker aan het begin te maken dan wanneer je al ergens werkt.

 

Binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek?

Zit jij met vragen als..

Download dan mijn gratis ebook

Of volg een Online Training Salarisonderhandelen

Andere relevante blog artikelen

Je bent er bijna!

Je ontvangt het ebook direct in uw mailbox

50%

Je privacygegevens zijn veilig bij mij. Je kan je elk moment afmelden.