Reiskostenvergoeding betreft de vergoeding die je van je werkgever krijgt ter compensatie van de kosten die je maakt voor onder andere het woon-werk verkeer. De vergoeding is een vast onderdeel tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. De reiskosten vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Hoe werkt een reiskostenvergoeding?
De reiskostenvergoeding kan op verschillende manieren worden vergoed. Dit is afhankelijk van de werkgever. Daarnaast zijn er bepaalde aspecten die door de fiscus zijn opgelegd. De meest gebruikte methoden zijn:
Vast bedrag per kilometer
In dit geval betaalt de werkgever 23 cent per kilometer. Deze 23 cent is niet fiscaal belast. Het is daarbij irrelevant hoe de kilometers worden gemaakt. Je kan zelf kiezen welk vervoersmiddel je gebruikt. Of je nu gaat fietsen of met de auto gaat: je krijgt altijd 0,23 euro per kilometer. Dit bedrag is door de fiscus bepaald. De uitzondering hierop is het gebruik van het openbaar vervoer. Daarbij gelden andere regels.
Vaste maandelijkse vergoeding
Het is ook mogelijk een vaste vergoeding te ontvangen. Deze ontvang je dan maandelijks. Afhankelijk van de hoogte van de kostenvergoeding is deze belast of niet. Hiervoor maakt de fiscus gebruik van specifieke tabellen. Hieruit is op te maken hoeveel reiskostenvergoeding jij belastingvrij mag ontvangen. Krijg je meer vergoed, dan worden deze vergoedingen belast. Iets om rekening mee te houden wanneer je gaat onderhandelen over je salaris.
Vergoeding abonnement
Maak jij bijvoorbeeld gebruik van de trein om naar werk te gaan? In dat geval kan de werkgever ervoor kiezen om het treinabonnement te betalen. Ditzelfde geldt natuurlijk voor andere vormen van ov-abonnementen. Wanneer je kiest voor een ov-abonnement, bedenk je dan goed welke klasse je wilt reizen. Ook dit is iets wat je tijdens de salarisonderhandelingen kan bespreken.
Al met al zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft reiskostenvergoedingen. Belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Je wil voorkomen dat je hier achteraf gedoe over krijgt. De reiskosten kunnen namelijk aanzienlijk oplopen. Ondanks dat de reiskosten geen deel uitmaken van de primaire arbeidsvoorwaarden, is het dus toch belangrijk hier goed over na te denken. Denk daarbij aan vragen als:
- Hoe wil je gaan reizen? Met de auto of het ov?
- Wat als je later wil wisselen van vervoersmiddel?
- Wat is de woon-werk afstand?
- Worden alle kilometers wel vergoed?
- Heb ik liever een vast bedrag per km of een maandelijkse vergoeding?
- Hoeveel kan ik fiscaal onbelast vergoed krijgen?
Daarnaast is het belangrijk gelijk afspraken te maken over bijvoorbeeld een parkeerplaats. Mocht je met de auto naar werk gaan, dan wil je voorkomen dat je niet makkelijk kunt parkeren. Bij het bespreken van de reiskosten is er geen rekening gehouden met andere arbeidsvoorwaarden, zoals een auto, fiets, of scooter van de zaak.
Reiskosten vormen een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Bereid dus, voordat je gaat onderhandelen, goed voor wat je echt wilt.